KUUR: Naar de ervaring van Dr. Bruker, Bircher-Benner en vele anderen is tijdelijk voeding met minder Eiwitten

een toepasselijke maatregel om jezelf te bevrijden van verschillende “welvaartsziekten”. Onze weefsels zijn overbelast geraakt met resten van onverteerbare dierlijke eiwitten, vooral aan de binnenkant van de darmen, bloedvaten, bindweefsels en ook de lymfebanen en -knopen. Ons immuunsysteem wordt erdoor overbelast; dit uit zich in vermoeidheid en enge symptomen. Vooral in de kleinste bloedvaatjes zorgt de verstopping ervoor dat de weefsels geen voeding en zuurstof krijgen. Bijvoorbeeld ouderdomsdiabetes en hoge bloeddruk bijvoorbeeld is hier direkt aan toe te schrijven.

De lichamelijke symptomen waar U nu mee kampt, zijn misschien nog “wel te dragen”; maar ze zijn een voorbode van problemen die in de toekomst te verwachten zijn. Door nu “bij te sturen” zorgt U ervoor zelf uw gezondheid in de hand te houden. Onderstaande raad werd grotendeels door artsen met ervaring in voeding samengesteld, en willen we voor ’t gemak Vitaalkost noemen. Natuurlijk kunt U naar uw eigen mogelijkheden en omstandigheden hiermee variëren. Idealiter past hier ook het doen van lichaamsbeweging – optimaal 3 keer 20 minuten jezelf i.h. zweet werken per week, om de circulatie te bevorderen – en de “regels van de maag” toepassen.

HINT:

Neem, als U klachtenvrij bent pas, slechts 1 keer per maand 100% GRASGEVOERD rood vlees; 1 keer per week 100% SCHARREL ( ZONDER ANTIBIOTICA) wit vlees en 1 keer per week wilde ( niet gekweekte ) vis. Voordat het zover is: als serieuze voedingsmaatregel: gedurende 3-4 weken ’t best 1 á 2 sapdagen per week en op de andere dagen de volgende samenstelling van voeding: 

Het dieet *):

Ontbijt

–   3 opgehoopte eetlepels VERSCHILLENDE BIOLOGISCHE PITTEN ( het beste varieert U of mixt: Kokos geraspt, chia zaad , lijnzaad, hennepzaden, pompoen- zonnepitten ); evt. weekt U het 4 – 8 uren in wat water. Goed kauwen en enzymen komen los.  U mengt er naar believen en omstandigheden bij:  

–     sap van 1/2 citroen, 1 geraspte appel; aardbeien, frambozen, bosbessen ( mag uit diepvries ) Niet teveel zoet biologisch fruit, en/ of geweekte rozijnen, abrikozen, dadels etc.

1 eetlepel bio- lijnzaadolie; als het kan de lignaanrijke van Barleans, en/of EKO olijfolie .

Na de eerste 2 maanden, kunt U 1-1½ eetl. ongebrande noten bijvoegen.

Als deze portie te klein is voor U ( bij extra zwaar werk ), past U aan. Het geheel moet een stevige pap worden. Niet in melk of karnemelk weken !  Geen weekwater gebruiken van gedroogd fruit. Neem enkel genoegen met Biologisch / Ecologische kwaliteit (: voller van levenskracht, smaak en mineralen ) alles ongeraffineerd. Niet bio-fruit altijd schillen.

Tarwe moet U zoveel mogelijk vermijden. U kunt granen vervangen met / aanvullen door zaden en kokosmeel/vezels. Vooral lijnzaad doet een voortreffelijk werk in maag en darmen. Kokos heeft de eigenschap dat het hormonen helpt opbouwen en ziektekiemen verdrijft. Het is goed om grotere zaden een aantal (4-8) uren te weken, want na het wegspoelen van het weekwater zitten er minder enzymremmers in, zodat de vitaalstoffen zich beter ontplooien. Peulvruchten: zijn behoorlijk zwaar, echter linzen, adukibonen en kikkererwten zijn na 2 maanden toegestaan. Probeer het aandeel rauwkost in uw voeding langzaam te verhogen naar mogelijk 80-85%.

De lunch en het avondeten mag U onderling verwisselen. In feite mag U zoveel schuiven als U zelf wilt, zeker als het is om “naar de maag te luisteren”.

Lunch:   

–    Groentesoep met Miso en zeegroente ( voor de nodige mineralen ) is ideaal . 

–    Hierbij ‘n sneetje natuur/glutenvrij brood of rijstwafel genomen worden.

Als boter is kokosolie en sesamboter ( breekt oude eiwitten af. ) ideaal.

Rauwe groenten: sneetjes komkommer, koolrabi, wortel  etc.  Evt. met ’n druppeltje tamari.

Avondmaal:

Rauwkostschotel van:

BIOLOGISCHE Groenten van het seizoen, een gedeelte bladgroente; andijvie, sla, veldsla, spinazie, e.d.

Knolgewassen; 1 of 2 soorten zijn voldoende; ‘n handvol is vaak voldoende; rauw raspen.

U fleurt dit op met tomaten, komkommer, bio-zuurkool, paprika, broccoli roosjes etc..

Tuinkruiden naar smaak, plus enkele druppels tamari, zo min mogelijk mayonaise.

Dressing van MCT-olie; lijnolie, en/of saffloer-, olijfolie met citroensap, rauwe appelazijn of zuurkoolsap.

Dagelijks ¼ – ½ rauwe ui fijnsnijden en bij de rest op eten. Ook regelmatig Eko zuurkool;

enorm belangrijk voor optimale spijsvertering.

 

Bij dit alles is het cruciaal dat U goed kauwt en rustig eet, geniet. Hou op tijd op!!

Als tussendoortje neemt U groente of fruit. 

Drank: Kruidenthee, fruit – of groentesappen, ( bron ) water, het beste met alkalische ionen aangemaakt, als buffer voor antioxidatieve processen in ons lichaam.  ( Basentabs, Aronia ).

Geen melk, koffie, gewone thee of alcoholische drank.  Eventueel Kefir van rauwe melk gemaakt.

Het is beter om méér rauwkost te eten dan om zilvervliesrijst, aardappels of brood bij te voegen – zeker wat de laatste twee betreft. Ook zijn boekweit, gierst en quinoa een goede afwisseling. Tarwe en glutenhoudende granen zijn te zeer een trigger voor auto – immuun reacties, waarbij overmaat aan zetmelen nog vaak onze ziektekiemen voeden, vanwege sluimerende candida….

Dit systeem van voeding houdt U twee maanden vol. Hierna kunt U iets beter voelen wat voeding voor uw gezondheid doet. Blijf ook dan nog matig met dierlijke eiwitten. Als U deze voeding niet is bevallen, dan zou er te weinig aandacht kunnen zijn besteed aan het op smaak brengen; iets waarvoor ieder persoonlijk voor verantwoordelijk is ( kruiden, saus, oliën….. )

*): het woord “dieet” is niet goed gekozen, omdat dat suggereert dat je van alles niet mag . U mag geen overdaad. U mag het allerbeste. Daar, zou ik zeggen, kan ieder zich in vinden. Essentiëel voor een goede spijsvertering is, dat je de voeding waardeert en accepteert en geniet. 

Ter completering bevelen we ook de tekst “Regels van de maag” aan. Voor vragen staan wij open. 

Aanbevelingen / ter illustratie: Sesam is goed om de bloedvaten te helpen zuiveren van plaque,

Kelp / zeegroente is goed voor gewrichten, bloedvaten, klieren, mineralenhuishouding etc.etc.’

Kaneel verdrijft schimmels, reguleert bloeddruk en suikerspiegel, Kruidnagel verdrijft parasietjes.

Rehmannia versterkt de nieren die verantwoordelijk zijn voor o.a. een sterk botstelsel. Smeerwortel heelt wonden en ( bot )letsels; etc., etc.. Vraag om “Body Code “- onderzoek om meer aan de weet te komen…

Ten slotte nog dit: Voeding en een goede spijsvertering is een vergeten hoofdstuk in de visie van vele Therapeuten / Dokters. U en U alleen bent degene die hiervan een winnend hoofdstuk kan maken door goed naar deze raad te luisteren.  Lees daarom dit document meermaals. Hulp bij de spijsverrterring: scherpe kruiden, onder andere.

    Copyright:                  GZC. De Driesprong.  Valkenswaard